perec a jelem

Sztorik, esetek, dilemmák két óvodapszichológus praxisából.

Kövessen minket a Facebook-on is!

Kulisszatitkok az oviból

2014.05.07. 20:47 perecajelem_anna

Mire jó az óvodapszichológus?

Címkék: ovipszichó

 

Erre a kérdésre egy 11 éves kisfiú az alábbi választ adta: „Az elmebeteg gyerekeket gyógyítja.” válaszul persze próbáltam egy olyan definícióval előállni, amiben nincs benne sem az, hogy elmebeteg, sem az, hogy gyógyít… Mire is jó a pszichológus az óvodában?

ovipszichológus.jpg

Tud segíteni, ha súlyos a probléma. A pszichiátriai jellegű diagnózissal rendelkező gyerekeknek pszichoterápiás segítséget nem nyújtunk az óvodában. Ide értendők pl. az autizmus spektrum zavaros gyerekek, az értelmi fogyatékossággal vagy beszédfogyatékossággal küzdő ovisok, stb. Abban viszont tudunk segíteni, hogy a gyermek intézményi életét támogassuk. Együttműködve az óvodapedagógusokkal, segítjük azt, hogy a gyermek igényeit megismerve személyre szabottan gondoskodjanak róla. Együtt tudunk működni a szülőkkel abban, hogy az ellátórendszerben a bizottságok és a diagnosztikus kategóriák között el tudjanak igazodni, illetve hogy a lehető legmegfelelőbb szakemberekhez jussanak el. Konkrét terápiáért tehát más intézményekhez kell fordulniuk, az integrált intézményi nevelés kérdéseiben viszont érdemes konzultálni.

Ha a fenti súlyosságú problémák nincsenek jelen, de mégis van valami, ami aggasztja a szülőket a gyermek viselkedésében. Ha valami olyasmit figyelnek meg, amiről nehéz eldönteni, hogy probléma, vagy csak valami, ami majd elmúlik. Beszokási nehézségek, a szobatisztasági problémák, szorongással kapcsolatos viselkedésformák, szabálykövetési gondok, pszichés eredetű testi tünetek… ezek mögött állhat olyan esemény a gyermek életében, amire nem is gondolnánk. Egy pszichológusi konzultáción a szülőknek könnyebb a külső nézőpontot felvenni. Lehetőségük van néhány lépés távolságból ránézni arra, mi is történik a mindennapokban. A megoldást pedig személyre szabottan, együtt gondolkodva dolgozzuk ki. A szülőkkel és a gyermekkel való találkozások után a szakember és a család is egyre tisztább képet kaphat arról, hogy mi lehet a probléma eredete, van-e olyasmi amit tenni szükséges, vagy esetleg éppen a kivárás az, amire szükség van.

És végül, akkor is szeretettel várjuk a szülőket, ha nincs olyan probléma, ami kimondott figyelmet igényelne. Önismereti jelleggel, a gondok megelőzésének céljával is nyugodtan forduljanak hozzánk. Ilyen jellegű foglalkozásokat pedig nem csak a szülőknek, hanem a gyermekeknek is tartunk. Ezek célja nem probléma megoldás, hanem olyan készségek fejlesztése, mint az önreflexió, az érzelmek kifejezésének gyakorlása, az empátiás képesség javítása. Ezek elsajátításával kiegyensúlyozottabbá válhat a gyermek érzelmi élete és könnyebben küzd majd meg az elé gördülő akadályokkal.

Akármelyik esetről is van szó, bátorítanánk a szülőket (és mindenki mást is) hogy éljenek azzal a lehetőséggel, hogy a pszichológia módszereivel még jobb lelki egészségre tegyenek szert.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://perecajelem.blog.hu/api/trackback/id/tr726133585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása