perec a jelem

Sztorik, esetek, dilemmák két óvodapszichológus praxisából.

Kövessen minket a Facebook-on is!

Kulisszatitkok az oviból

2014.09.25. 19:47 perecajelem_anna

Pecepainting - „Ha valamit üzenhetnél a világnak, mi lenne az?”

Címkék: gyerekrajz ovipszichó norvég projekt peacepainting

„A festés és a rajzolás élvezetes tevékenység a gyerekek számára – egészen addig, amíg a kritikák és a korlátok miatt nem hagynak fel vele.”

– Ez az alapelve annak a civil szervezetnek, amit Catrine Gangstø alapított egy észak-norvégiai kis faluban, Terrakban. 

A Peacepainting teret ad a gyerekeknek arra, hogy reagáljanak a világ dolgaira és közöljék üzeneteiket. Arra buzdítják a gyerekeket, hogy egy szavak nélküli nyelven fejezzék ki magukat; ösztönösen, az emberek és nemezetek közötti béke és a barátság kontextusában. 

Kiállításokat szerveznek, ahol különböző országokból származó gyerekek és fiatalok adhatják át üzeneteiket festményekkel és a hozzájuk tartozó szöveges magyarázatokkal. A festmények folyamatosan cserélődnek a különböző országokban lévő kiállítási helyszínek között, így a gyerekek üzeneteit igyekeznek minél több helyre eljuttatni.

Szerveznek workshopokat egymástól nagyon különböző helyzetű országokban, így Nyugat-Európában, háborús övezetekben vagy akár diktatórikus berendezkedésű államokban is. Volt már Peacepainting workshop Tunéziában, Finnországban, Lengyelországban, Srí Lankán, Oroszországban, Franciaországban, Norvégiában, Bulgáriában és Észak-Koreában is.  Ami közös a foglalkozásokon, az a festésen keresztül történő véleménynyilvánítás szabadsága és a vélemények egyenlősége.

korea.jpg

Ezt az egyenlőséget szeretnék erősíteni a képek megjelenítésével is: a gyerekek egységes méretű vásznakra festenek, és egy külön a Peacepainting számára tervezett egyedi képkeretet használnak a kiállításokon.

Olyan neves partnerek támogatják munkájukat, mint a NATO, a Norvég Védelmi Minisztérium, a Vöröskereszt, a norvégiai Menekült Tanács és az SOS Gyermekfalu. Terveik között szerepel, hogy kiállításokat szervezzenek a világ repülőterein is.

miniszter.jpg

 

A Catrine Gangstø-val készített interjúnkat itt nézhetitek meg:

 

 

Egy Peacepainting workshop hangulatába az alábbi kisfilmünkön keresztül tekinthettek be:

 

 

Itt pedig egy katedrálisban szervezett kiállítást láthattok:

 

 

Látogassatok el a szervezet weboldalára is:

www.peacepainting.org

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://perecajelem.blog.hu/api/trackback/id/tr326731949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása